Haku

Lukutaitostipendit, Kansikone ja opas ruokajournalismiin – tätä kaikkea on mediakasvatus Aikakausmediassa

Aikakausmedian Aikakauslehdet mediakasvattajina -toiminta tukee aikakauslehtien opetuskäyttöä ja erityisesti lasten ja nuorten medialukutaidon kehittymistä. Tutustu ajankohtaisiin mediakasvatusmateriaaleihimme alta ja tule moikkaamaan meitä Educa-messuille 24.–25. tammikuuta Helsingin messukeskukseen! Osastomme on 6e91.

Lukutaitostipendi vahvistaa lukuiloa

Educa-viikonloppuna käynnistyy Aikakausmedian toista kertaa jaettavien lukutaitostipendien haku. Stipendin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten lukutaitoa, lisätä lukuiloa ja vahvistaa oppilasryhmien yhteishenkeä. 500 euron arvoisia stipendejä jaetaan neljä: yksi esiopetukseen, yksi 1.–2. luokka-asteille, yksi 3.–6. luokka-asteille ja yksi 7.–9. luokka-asteille. 

Stipendien haku on käynnissä maaliskuun loppuun asti, ja stipendien saajat julkistetaan 21.–27.4.2025 vietettävällä Aikakauslehtiviikolla. Valinnan stipendien saajista tekee seitsemänhenkinen työryhmä, joka koostuu aikakauslehtien tekijöistä.

Lue lisää: Lukutaitostipendi

Lukutaitostipendillä vahvistetaan lasten ja nuorten lukuiloa. 

Kansikone sopii moneen oppiaineeseen

Kansikone on selainpohjainen ohjelma, jolla voi tehdä oman lehden kannen. Samalla oppii, millaisista elementeistä aikakauslehden kansi koostuu. Kansikone on suunniteltu nopeisiin mediaharjoituksiin: tarkoitus on saada tehtyä kansi yhden oppitunnin aikana. Kansikuvan voi ottaa itse tai valita valmiista kuvapankista. Kuvapankki mahdollistaa nopean harjoituksen sellaisestakin aihepiiristä, jossa sopivan kuvan ottaminen ei onnistuisi. Helppokäyttöinen ohjelma toimii sekä tietokoneella että puhelimella, eikä se vaadi kirjautumista.

Tee oma kansi: Kansikone.fi

Lue myös: Oletko aina halunnut päästä aikakauslehden kanteen? Uudella Kansikoneella se onnistuu!

Näin helppoa on Kansikoneen käyttö!

Medialautanen tutustuttaa lapset ruokasisältöihin

Medialautasen avulla aikakauslehtien ruokasisältöjä voi tarkastella hyvinvoinnin, nautinnon ja ekologisuuden näkökulmista. Digitaalinen mediakasvatusmateriaali sopii eskarista yläkouluun. Materiaaliin kuuluu myös Näin syntyy ruokalehti -video, jossa kerrotaan, kuinka Maku-lehti syntyy.

Tutustu: Medialautanen.fi

Lue myös: Medialautanen pureutuu ruokajournalismiin ja -mainontaan

Opas ruoasta kirjoittaville toimittajille

Vastuullista ja vaikuttavaa ruoka- ja ravitsemusjournalismia on muistilista ruoasta kirjoittaville journalisteille. Opas nostaa esille ruokaa ja syömistä käsittelevien juttujen vaikutukset niin ihmisen kuin maapallon hyvinvoinnille ja haastaa näistä teemoista sisältöä tuottavia pohtimaan sekä omia asenteitaan ja journalistisia valintojaan. Materiaalin tekemiseen on osallistunut joukko suomalaisia ruoan ja ravitsemuksen asiantuntijoita.

Vaikka opas on tehty medialle, se sopii myös kouluille mediakasvatusmateriaaliksi. Sen avulla oppilaat voivat tutkia kriittisesti ruokaa ja ravitsemusta käsitteleviä juttuja.

Tutustu oppaaseen: Medialautanen.fi/medialle

Medialukudiplomi opettaa lähdekriittisyyttä

Medialukudiplomi on Aikakausmedian ja Uutismedian liiton yhteinen mediakasvatusväline, joka kannustaa lehtien lukemiseen ja opettaa lähdekriittisyyttä. Oppilaat lukevat lukuvuoden aikana kymmenen ikätasolleen sopivaa aikakaus- ja uutismedioissa julkaistua juttua ja tekevät niihin liittyvät tehtävät. Maksuttomat juttupaketit koostuvat Julkisen sanan neuvoston (JSN) Journalistin ohjeisiin sitoutuneiden sanoma- ja aikakauslehtien artikkeleista.

Tutustu: Medialukudiplomi.fi

Aikakausmedian juttupankki 

Lyytin ja Sepon materiaalit varhaiskasvatukseen

Reportterit Lyyti Kynänen ja Seppo Sananen tutustuttavat alle kouluikäiset median tekemiseen.  Materiaalisarja koostuu printtilehden tekoon suunnitellusta Lasten lehtikone -ohjelmasta, mediatuokioita sisältävästä Lyyti Kynäsen ja Seppo Sanasen harjoituslehtisestä, Lehtimetsäläinen-satukirjasta, tunne- ja vuorovaikutustaitoihin keskittyvästä Lyytin ja Sepon kaverikortit -pelistä sekä kahdesta laulusta.

Tutustu: Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa

Sepon ja Lyytin moniosainen materiaalisarja on erittäin suosittu.

Näiden lisäksi mediakasvatusmateriaalimme käsittelevät muun muassa mainontaa, tubettamista, kuvanlukutaitoa ja sarjakuvia. Niitä käytetään kouluissa, päiväkodeissa, kirjastoissa ja nuorisotyössä. Jos haluat pysyä kartalla Aikakausmedian uusista mediakasvatusmateriaaleista, tilaa mediakasvatuksen uutiskirje tästä.

Tutustu myös: Kaikki mediakasvatusmateriaalimme

Seuraa somessa: Aikakauslehdet mediakasvattajina Instagramissa 

Teksti: Outi Itävuo | Kuvat: Anniina Nissinen | kuvitukset: Jenni Saarenkylä

Aikakauslehdet mediakasvattajina

Aikakausmedian Aikakauslehdet mediakasvattajina -toiminta tukee aikakauslehtien opetuskäyttöä, lasten ja nuorten medialukutaidon kehittymistä sekä myönteistä suhtautumista aikakauslehtiin. Tuotamme oppimateriaaleja päiväkodeille, kouluille, kirjastoille ja nuorisotyöhön.

page shape 1 page shape 3
×

Haku: