Journalistin ohjeet koskevat kaikkea journalistista työtä ja toimituksellista sisältöä kaikissa toimituksen käyttämissä julkaisukanavissa. Aikakausmedian jäsenten julkaisemat ja kustantamat mediat ovat sitoutuneet noudattamaan Journalistin ohjeita.
Uudistuneet Journalistin ohjeet hyväksyttiin toukokuussa ja ne astuivat voimaan lokakuussa. Ohjeiden kokonaan uudet kohdat koskevat juttujen ulkopuolisia rahoituslähteitä, julkaistuun juttuun myöhemmin tehtyjä muutoksia, toimintaa vaarallisissa uutistilanteissa sekä vanhojen juttujen poistamista verkosta. Lisäksi monta muuta kohtaa selvennettiin ja päivitettiin ajan tasalle. Ohjepäivitys on laajin sitten vuonna 2005 tehdyn päivityksen.
– Jo sitä, että media-ala pystyi yksimieliseen päätökseen uudistuksesta, voidaan juhlia onnistumisena. Uudet ohjeet soveltuvat myös nykyiseen mediaympäristöön aikaisempia paremmin, sanoo mukana päivitystyössä ollut Aikakausmedian johtaja Mikko Hoikka.
Uudet ohjeet ovat myös selkeämmin julkaisuvälineestä riippumattomat. Samoja sääntöjä sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkeen mediaan: painettuun ja digitaaliseen tekstiin, valokuvaan ja liikkuvaan kuvaan, suoratoistoon ja lineaariseen televisioon ja ääneen kaikissa formaateissaan.
Samoja sääntöjä sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkeen mediaan: painettuun ja digitaaliseen tekstiin, valokuvaan ja liikkuvaan kuvaan, suoratoistoon ja lineaariseen televisioon ja ääneen kaikissa formaateissaan.
Mikko Hoikan mukaan useammassa parannuksessa on kyse journalismin läpinäkyvyyden lisäämisestä. Siinä missä aikaisemmissa ohjeissa puhutaan vain ilmoituksista, uusien ohjeiden mukaan sekä mainosten että kaupallisten yhteistyön on erotuttava selkeästi toimituksellisesta aineistosta. Mikäli jutun tekemiseen on saatu ulkopuolista rahoitusta, ja tämä on vaikuttanut jutun aihepiirin valintaan, rahoittaja on tuotava esiin.
Yleisölle pitää kertoa, miten toimitukseen saa yhteyden
Päivitetyn kohdan 35 myötä toimitusten tulee kertoa yleisölle, miten virheistä voi ilmoittaa tai miten toimitukseen saa yhteyden. Päivityksestä on varmasti hyötyä toimituksille, sillä olennaisen asiavirheen korjaamatta jättämisestä on tullut paljon langettavia päätöksiä Julkisen sanan neuvostossa.
– Tavoitteena on ohjata virheilmoitukset luotettavasti perille oikeaan kanavaan, josta toimitus voi ne viipymättä käsitellä, eivätkä ne hautaudu yksittäisen toimittajan sähköpostiin. Toimitusten pitää kertoa ilmoittamiskanava myös sivullaan olevien yleisökommenttien liputtamista varten, Hoikka sanoo.
Myös Journalistin ohjeiden liite päivitettiin nykyaikaan ja nimettiin uudella otsikolla Yleisön itse julkaisema sisältö.
Jo julkaistujen juttujen muutoksista on kerrottava silloinkin, kun kyse ei ole virheen korjauksista vaan muista asiasisällön merkittävistä muutoksista, eikä niitä saa selvästi julkaisuajankohdan jälkeen enää poistaa ilman erityisen painavaa syytä.
Uutta ohjeissa ovat myös kohdat vaarallisista uutistilanteista. Ensinnäkin median edellytetään olevan erityisen huolellinen tilanteissa, joista uutisoiminen voi vaarantaa jonkun henkeä tai terveyttä. Toiseksi uudistus liittyy myös yleisöltä onnettomuus- tai rikospaikalta pyydettäviin tietoihin, kuviin ja muuhun materiaaliin. Jatkossa pyynnön esittävän toimituksen on ohjeistettava yleisöä toimimaan turvallisuutta vaarantamatta. Monissa toimituksissa nämä asiat ovat olleet jo pitkään kunnossa, mutta nyt Journalistin ohjeet edellyttävät samaa kaikilta ja aina.
Myös Journalistin ohjeiden liite päivitettiin nykyaikaan ja nimettiin uudella otsikolla Yleisön itse julkaisema sisältö. Julkisen sanan neuvosto ei käsittele yleisön toimintaa, mutta liite sisältää ohjeet sille, miten media noudattaa hyvää tapaa moderoidessaan yleisön julkaisemia sisältöjä kanavissaan.
Uusien journalistien ohjeiden lisäksi osana uudistusta Julkisen sanan neuvosto laati Journalistin ohjeiden soveltamisoppaan, johon on koottu esimerkkejä ohjeiden eri kohtien soveltamisesta.
Mikä muu Journalistin ohjeissa muuttui, katso täältä (pdf)