Aikakauslehdet eivät ole enää vain printtilehtiä ja verkkosivuja, vaan toimituksissa tehdään niin podcasteja, videosarjoja kuin kirjaklubejakin. Mitkä ovat seuraavat aikkaritrendit ja mihin suuntaan lehdet ovat laajenemassa?
Digitaalisen median asiantuntija Anni Lintulan mukaan yksi nouseva ilmiö on valmentava tai kurssimuotoinen journalismi, joka taipuu hyvin lifestylemedioihin. Esimerkiksi brittimedia The Guardian toteutti viime vuonna viisiosaisen sähköpostikurssin, jonka ohjeilla tilaajia opastettiin vähentämään ruutuaikaa.
– Myös suomalaisissa medioissa on ollut kiinnostavia kokeiluja, kuten Helsingin Sanomien treeniaiheinen Energisempi minä -uutiskirjekurssi. Trendi puolestaan pyörittää mentorointiohjelmaa, jossa eri alojen ammattilaiset mentoroivat lukijoita työelämään liittyvissä kysymyksissä, hän sanoo.
Kanavista yksi kiinnostavimmista on Substack, joka yhdistää blogityylisen sisällön uutiskirjeiden muotoon. Substackin vahvuutena on se, ettei sisällön jakelu ole riippuvainen algoritmien oikuista, vaan rekisterin pitäjä omistaa itse yleisönsä.
Lintulan mukaan Suomessa usein ajatellaan, että maailmalla kehitetään jotain suurta ja ihmeellistä, jota meidän pitäisi kiireesti kopioida. Hän uskoo, että suomalainen media on monessa mielessä edelläkävijä, josta kansainväliset mediat voisivat ottaa oppia.
– Itse imen inspiraatiota varsinkin sosiaalisen median vaikuttajilta. He ovat digitaalisen tarinankerronnan taitureita, joilla on musta vyö yleisöjen sitouttamisessa. Inspiroidun myös siitä, miten vaikuttajat rakentavat uutta ansaintaa henkilöbrändinsä ympärille, Anni sanoo.
Konseptointi kuuluu kaikille
Anni Lintula jakaa vinkkejään konseptointiin ja aikakausmedioiden monikanavaiseen kehittämiseen Aikakausmedian koulutuksessa 29.4. Tilaisuudessa perehdytään kanavavalintoihin, sisältötrendeihin ja digitaalisiin sisältökonsepteihin, jotka voivat olla mitä tahansa journalistisesta kurssisisällöstä Instagram-sarjaan.
Osallistujat saavat konkreettisia esimerkkejä, vinkkejä ja työkaluja, jotka tekevät sisältökonseptien suunnittelusta helppoa ja innostavaa. Työpajaosiossa osallistujat pääsevät työskentelemään omien konseptiensa parissa ja saavat siitä palautetta.
Koulutuksen opeilla voi luoda kevyitä ja nopeita sisältökonsepteja niin kaupallisiin medioihin kuin järjestölehtien digialustoillekin. Myös freelancerit voivat hyödyntää oppeja omissa projekteissaan. Konseptointi kuuluu kaikille ihan pienistä yhden hengen lehdistä lähtien suuriin organisaatioihin, se ei ole vain johdon asia.
– Mitä lähempänä konseptoijat ovat kohderyhmäänsä, sitä vaikuttavampia ja toimivampia konseptit ovat. Konseptoinnin tulisi aina nojata yleisölähtöiseen ajatteluun, ja yrityksen johdolla on vain harvoin parasta tuntumaa yleisöön.
Lintulalla on pitkä kokemus media-alalta. Hän on työskennellyt aiemmin esimerkiksi A-lehtien B2B-liiketoiminnan johtajana, luovana johtajana ja Demi-median päätoimittajana. Nykyään hän konsultoi ja kouluttaa yrityksiä brändinrakennuksessa, viestinnässä ja liiketoiminnan kehittämisessä.
Koulutus: Monikanavaisuus ja konseptointi 29.4.
Aika: tiistaina 29.4. klo 8.30–10.45
Paikka: Eteläranta 10, 2. kerros (lähitilaisuus) / Teams (webinaari)
Kouluttaja: mediayrittäjä Anni Lintula
Kenelle: aikakausmedioiden kehittämisestä kiinnostuneille
Hinnat jäsenille: lähitilaisuus 65 euroa + alv. / webinaari 50 euroa + alv.
Hinnat muille: lähitilaisuus 100 euroa + alv. / webinaari 85 euroa + alv.
Erityishuomiot: työpajaosuus on vain lähitilaisuuteen osallistuville
Ilmoittautuminen:
Ilmoittaudu lähitilaisuuteen tästä viimeistään 23.4.
Ilmoittaudu webinaariin tästä viimeistään 25.4.